Een rijke en lange historie......Vennootschapsacte van de Gebroeders Rijken

In november 1852 - Johannes Brahms, Franz Liszt en Robert Schumann hadden veel van hun mooiste composities nog niet geschreven - startten de gebroeders George en Jan Rijken een pianobedrijf aan de Posthoornsteeg in Rotterdam. Het bedrijfskapitaal van de broers bestond slechts uit een grote dosis vakkennis, veel werklust en ieder een mooie tenorstem waarmee ze zich vooral onder musici vele vrienden maakten.

In 1860 trad Samuel de Lange (componist en toenmalig organist van de Grote of Sint Laurenskerk) toe tot de onderneming en zo ontstond de firmanaam "Rijken & De Lange". Het bedrijf breidde zich uit en in 1888 betrok men een prachtig nieuw pand aan de Gedempte Binnenrotte te Rotterdam.

Bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd het bedrijf volledig verwoest. Na de wederopbouw was Rijken & De Lange vele jaren gehuisvest op de Korte Lijnbaan in Rotterdam. Onder de bezielende leiding van Jan F. Rijken en zijn zoon Anton kwam het bedrijf hier tot grote bloei en werd het een van de belangrijkste pianobedrijven van Nederland.

In augustus 1989 vestigde het bedrijf zich na een eigendomsovergang aan het Schouwburgplein 56 in Concertgebouw de Doelen in Rotterdam.

Om de toenemende hectiek van het stadscentrum van Rotterdam te ontvluchten verhuisde Rijken & de Lange in oktober 2006 naar "De Vlasfabriek" aan de Overschieseweg 10b te Rotterdam.

In 2016 sluit Rijken & de Lange haar verkoopafdeling en gaat verder als pianotechnisch servicebedrijf.

In mei 2018 worden het kantoor en de werkplaats gevestigd aan de Populierendreef 26 te Vlaardingen.
De gebroeders Rijken in 1852. Links Jan, midden George en rechts Christiaan.

Chronologisch overzicht geschiedenis Rijken & De Lange

1848

W.G.A. RIJKEN (George) vestigt zich - na een meningsverschil met zijn werkgever Pianohandel Schmitz aan de Weste Wagenstraat - als zelfstandig pianostemmer / reparateur aan de Posthoornsteeg te Rotterdam.

1849

J.F. RIJKEN (Jan , broer van W.G.A. Rijken) had het pianomakersvak geleerd bij Kirkman in Londen en was daarna werkzaam geweest in een pianofabriek in Parijs. Hij was zonder werk geraakt en om de kost te verdienen huisschilder in Parijs geworden. Het verzoek van broer Georg om bij hem te komen werken kwam voor hem als een geschenk uit de hemel en Jan reisde snel terug naar Rotterdam.

1850

C.F. RIJKEN (Christiaan, de jongste broer van de Rijkens) die eveneens werkzaam was bij Schmitz Pianohandel en daar o.a. de instrumenten stemde bij de beroemde organist Samuel de Lange, sluit zich aan bij zijn twee broers.

1851

De samenwerking tussen de drie broers bracht de zaak tot bloei en het besluit werd genomen om zelf piano's te gaan bouwen. Het benodigde kapitaal werd geleend van een welwillende cliënt en de "fabriek" werd gevestigd in een pand aan de Houttuin. Hier was juist ruimte genoeg om er één werkbank te plaatsen.

1852

In 1852 is de bouw van de eerste piano voltooid en het instrument wordt op een beurs bekroond met een bronzen medaille. De piano wordt verkocht aan de heer Schermers die woonde aan de Beurssteeg in Rotterdam. Dit succes gaf de gebroeders moed en ze besloten zich definitief te vestigen onder de naam: GEBROEDERS RIJKEN; dat was op 17 mei 1852. Deze datum wordt vanaf dat moment aangehouden als de officiële vestigingsdatum van het bedrijf.

1860

SAMUEL DE LANGE (organist van de Sint Laurenskerk en componist in Rotterdam) was direct na de ontslagname van Christiaan Rijken bij Schmitz Pianohandel klant geworden bij de Gebroeders Rijken. Hij was zo onder de indruk van de muzikale- en piano-technische kwaliteiten van de broers dat hij besloot zich met hen te associeren. Op dat moment ontstond ook de firmanaam "Rijken & de Lange". Samuel de Lange moet wel veel vertrouwen in de broers hebben gehad want hij verdubbelde het bedrijfskapitaal en stelde bovendien zijn eigen huis aan de 1e Lombardstraat 51 als onderkomen voor het bedrijf(je) ter beschikking.

1862

De zaken gaan goed en er wordt een filiaal in Den Haag gevestigd.

1866

W.G.A. (Georg) Rijken, één der oprichters, overlijdt.

1868

J.F.A. RIJKEN (Frits, zoon van W.G.A. Rijken) komt in dienst bij de firma. C.F. (Christiaan) Rijken neemt de verantwoording op zich voor het filiaal in Den Haag.

1870

Meningsverschillen leiden tot splitsing van het bedrijf. C.F. (Christiaan) Rijken neemt bedrijf Den Haag en J.F. (Jan) Rijken gaat verder met de zaak in Rotterdam.

1883

Samuel de Lange overlijdt.

1883

Het huis van Samuel de Lange aan de 1e Lombardstraat 51 en zijn aandeel in het bedrijf wordt door de erfgenamen van Samuel de Lange verkocht aan J.F. Rijken, de enig overgebleven firmant en mede-oprichter.

1883

J.F.A. (Fritz) Rijken wordt mede-firmant.

1888

Het bedrijf verhuist naar de Gedempte Binnenrotte 154. Het kantoor blijft gevestigd aan de 1e Lombardstraat 51.

1891

Mede-oprichter J.F. (Jan) Rijken treedt uit, ANTON RIJKEN (zijn zoon) komt in zijn plaats.

1893

W.G.A. RIJKEN ( Georg, geb. 1877 , zoon van J.F.A. (Fritz) Rijken komt in dienst.

1896

J.F. (Jan) Rijken (de laatst overgebleven oprichter) overlijdt.

1908

J.F.A. (Fritz) Rijken overlijdt.

1916

J.F. RIJKEN (Jan, geboren 1893, zoon van Georg Rijken) komt in dienst.

1940

Het pand aan de Binnenrotte, evenals de reparatie-afdeling, de garage, alle voorraden en de gehele administratie en archieven gaan op 14 mei door het bombardement op Rotterdam verloren.

1940

          1948

In november wordt een noodwinkel aan de Jongkindstraat betrokken en worden er plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw pand aan de Korte Lijnbaan in Rotterdam.

A. Rijken (Anton), geboren in 1923, zoon van J.F. Rijken komt in dienst.

1953

Het nieuwe pand aan de Korte Lijnbaan 28 (schuin tegenover Concertgebouw de Doelen) wordt betrokken.

1955

Onder leiding van J.F. Rijken en zijn zoon Anton groeit Rijken & de Lange uit tot een van de belangrijkste pianobedrijven van Nederland.

1965

Anton Rijken neemt de leiding in het bedrijf over van zijn vader.

1969

Gerard Klijnsmit (geb. 29-4-1948) komt op 8 november in dienst bij het bedrijf.

1982

Door ziekte getroffen moet Anton Rijken zich uit het bedrijf terugtrekken. Bij gebrek aan opvolging binnen de familie wordt de ondernemingsvorm omgezet in een Besloten Vennootschap en wordt de heer T.J.L. Kraijenhoff benoemd tot interim-directeur.

1983

Jan Ferdinand Rijken overlijdt op 20 oktober op 89-jarige leeftijd.

1985

De familie Rijken draagt alle aandelen in Rijken & de Lange over aan de op 22 februari 1985 opgerichte STICHTING PIANOCULTUUR ROTTERDAM. De Stichting wordt bestuurd door interim-directeur de heer T.J.L. Kraijenhoff en de heer H. Catz (een goede vriend van Anton Rijken)

1985

Anton Rijken overlijdt op 16 mei op 62-jarige leeftijd.

1987

De familie Rijken, die door de aandelenoverdracht geen belangen meer heeft in het bedrijf wil het bedrijfspand aan de Korte Lijnbaan 28 (dat nog wel eigendom is van de familie) verkopen. Rijken & de Lange is door economische teruggang in de pianobranche niet in staat het pand te kopen en verhuist op 1 april 1987 naar een goedkopere locatie aan de Coolsingel 141 in Rotterdam.

1988

De Stichting Pianocultuur Rotterdam verkoopt op 1 januari 1988 alle aandelen Rijken & de Lange aan FENDER B.V., een holdingmaatschappij waarin o.a. de firma Domp, (toenmalig importeur van Yamaha piano's en vleugels) was ondergebracht. Het doel van Fender B.V. was een keten van muziekwinkels te gaan exploiteren onder de naam "Rijken & de Lange". In hetzelfde jaar koopt Fender nog een twaalftal andere muziekzaken waaronder de gerenommeerde Pianohandel Bender met vier vestigingen in het land en Matla Muziek Den Haag.

1989

Fender B.V. gaat door overmoedige expansiedrift en mismanagement op 1 augustus 1989 failliet en sleept daarbij ook Rijken & de Lange en de andere overgenomen pianozaken mee.

1989

GERARD KLIJNSMIT (in dienst sedert 8 november 1969) maakt op 14 augustus 1989 een doorstart met Rijken & De Lange. Het bedrijf vindt een nieuwe vestigingsplaats in Concertgebouw de Doelen aan het Schouwburgplein 56 in Rotterdam.

2002

2006        

Op woensdag 13 november 2002 viert Rijken & De Lange haar 150-jarig jubileumfeest in de Jurriaansezaal van Concertgebouw De Doelen.

Om de toenemende hectiek van de binnenstad van Rotterdam te ontvluchten verhuist  Rijken & de Lange op 1 oktober 2006 naar Gebouw "De Vlasfabriek" aan de Overschieseweg 10b  te Rotterdam.   

In 2014 stopt het bedrijf met de verkoop van piano's en vleugels en gaat verder als pianotechnisch servicebedrijf.

In mei 2018 worden de werkplaats en het kantoor gevestigd aan de Populierendreef 26 te Vlaardingen.

        

  

De Vlasfabriek, idylisch gelegen aan de Schiedamse Schie.