Piano wetenswaardigheden

het antwoord op vele pianovragen

Hoeveel toetsen heeft een  piano of vleugel?
Standaard totaal 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte. (7 ¼ octaaf). Sommige vleugelmerken (o.a. Bösendorfer ) maken vleugels met meer toetsen.

Van welk materiaal zijn de toetsen gemaakt?
De toetsen zijn gemaakt van hout dat wordt belegd met ivoor of kunststof voor de witte toetsen en met ebbenhout of kunststof voor de zwarte toetsen

Hoeveel snaren heeft een piano of vleugel?
Het aantal bassen verschilt per merk en model. Een Yamaha vleugel, model C3 heeft bijvoorbeeld 42 bassnaren en 186 staalsnaren. Een  August Förster piano, model 114 heeft 49 bassnaren en 171 staalsnaren.

Van welk materiaal worden de snaren gemaakt?
Van staaldraad. De bassnaren worden (om ze meer massa te geven) omwikkeld met koperdraad.

Hoeveel weegt een piano?
Een piano weegt gemiddeld 200 kg.  Sommige piano’s zijn zwaarder; de Bösendorfer 1.30 weegt bijvoorbeeld 298 kg.

Wat zijn de afmetingen van een piano?
De breedte van een piano ligt gemiddeld tussen 1.45m en 1.55m.
De hoogte van een piano ligt tussen 1.00m en 1.30m.
De diepte van een piano ligt gemiddeld tussen 0.50m en 0.60m.
Is een hogere piano altijd mooier dan een lagere?

Hoge piano’s hebben meestal een grotere zangbodem en langere snaren dan kleine piano’s. Hierdoor  zal in de meeste gevallen de toon beter zijn, maar het hoeft niet altijd zo te zijn.

Hoeveel weegt een vleugel?
Een vleugel voor gebruik in de woonkamer weegt gemiddeld 300 tot 350 kg.
Concertvleugels zijn zwaarder; een Bösendorfer Imperial (2.90 m) weegt zo’n 750 kg.

Wat zijn de afmetingen van een vleugel?
De breedte van een vleugel ligt gemiddeld op 1.50m.
De lengte varieert van ca 1.40 tot 3.00 m.

Wat is de juiste toonhoogte van een piano of vleugel?
De algemeen gebruikte toonhoogte bij piano’s is A-440 hz. In concertzalen wordt meer en meer gebruikgemaakt van een iets hogere stemming. (A-442 hz)

Hoe komt het dat een piano of vleugel ontstemt?
Een piano ontstemt voornamelijk door wisselingen in de luchtvochtigheid. Door deze wisselingen in vochtigheidsgraad krimpt het hout van de zangbodem bij droogte en zet het uit bij een hoge vochtigheidsgraad. De snaren, die via de kam strak verbonden zijn met de zangbodem, krijgen zodoende meer spanning bij uitzetten van het hout (de toonhoogte stijgt) en minder spanning bij krimpen van het hout. (de toonhoogte daalt)

Hoe vaak moet een piano gestemd worden?
Een piano ontstemt voornamelijk door wisselingen in vochtigheidsgraad.
Hoe constanter de luchtvochtigheid, hoe beter het instrument stemming houdt.
Uitgaande van een normale situatie is het voldoende als een piano twee tot drie maal per jaar wordt gestemd. Bent u extra kritisch dan is vier tot zes maal per jaar meestal voldoende.Instrumenten die niet gebruikt worden moeten tóch minimaal een maal per jaar gestemd worden.

Wat is intoneren?

Intoneren is het op de juiste hardheid brengen van de vilten hamerkoppen. Door op een speciale wijze met naalden in de hamerkoppen te prikken, wordt de toon zachter. Door het hamervilt te “persen” wordt de toon harder.Intoneren is noodzakelijk om de klank van de piano aan te passen aan de akoestiek van de ruimte.  Een ruimte met veel stoffering vraagt een hardere hamerkop dan een ruimte met weinig stoffering. Intoneren is een van de moeilijkste werkzaamheden in het pianomakersvak. Dit, omdat alle 88 hamerkoppen dezelfde hardheid moeten krijgen

Is het slecht voor de piano als mijn kind, dat nog geen piano kan spelen, zomaar wat toetsen aanslaat?
Nee, een beroepspianist slaat bij sommige muziekstukken de toetsen veel harder aan dan de meeste kinderen doen. Een goede piano is hierop berekend.

Hoe zit het met de waardevastheid van een piano of vleugel?
Een piano of vleugel is zeer waardevast. Bij het eerste gebruik zal het nieuwe instrument een waardevermindering van zo’n 25% ondergaan. Na het aannemen van deze gebruikswaarde zal de waarde de eerste 20 jaar meestijgen met de stijging van de nieuwprijs. Na verloop van enige tijd kan de gebruikswaarde de historische aanschafwaarde overstijgen. Natuurlijk is ook de staat van onderhoud en eventuele slijtage van belang bij het vaststellen van de waarde.